De plank of de plank

Pasgeleden is het wereldrecord planken verbeterd naar een tijd van 4 uur en 20 minuten. Of eigenlijk werd het wereldrecord in een plankpositie hangen aangescherpt naar die buitenproportionele tijd. Wat is het verschil hoor ik je denken. Dat zal ik uitleggen.

 

Laten we beginnen met de definitie van een plank. De naam komt niet uit het niks. Net als met een echte houten plank sta je helemaal stijf. Dit betekent dat wat er ook gebeurt, als iemand je probeert omver te duwen bijvoorbeeld, de positie van jouw lichaam niet veranderd. Dit kan je alleen bewerkstelligen door je schouderbladen goed “vast te zetten” tegen je ribbenkast, je navel naar binnen te trekken en je billen en benen goed aan te spannen.

Je spieren aanspannen kost energie, daar vertel ik waarschijnlijk niks nieuws. Nu heb je 3 à 4 verschillende energiesystemen in je lichaam (de één rekent twee systemen samen, de ander ziet ze los) die allemaal een verschillende maximale duur en maximale power hebben. Wanneer er veel kracht wordt vereist gebruik je het meest het systeem dat ongeveer 20 tot 25 seconden kan blijven werken. Tussen de 30 seconden en 2 minuten is er een systeem wat iets minder kracht levert, maar dus ook iets langer actief kan blijven en na 2 minuten kom je in je duurvermogen. Dit kan je dus feitelijk de hele dag volhouden, maar hier kan je dus niet meer extreem veel kracht mee leveren.

 

Waarom moet je dit weten? Wanneer je zo stijf staat als een plank kan je je voorstellen dat het aanspannen van al die spieren enorm veel kracht kost. In het begin gebruik je hiervoor je snelste systeem. Dit kan je eventueel trainen naar je midden systeem. Daarbij ga je merken dat je enorm verzuurt (een gevolg van het intensief gebruik van dat energiesysteem). Conclusie is dus dat je een echte plank dus maximaal 2 minuten vol kan houden (dit kan licht verschillen per persoon).

 

Hoe kan deze mevrouw dan 4 uur planken? Heel simpel, naast spieren bevat je lichaam ook banden, pezen en fascia die je gewrichten op z’n plaats houden. In die banden kan je als het ware een soort van gaan hangen (als een tuigje bij het klimmen). Dit is niet goed voor je en gaat zeker enorm veel pijn doen omdat je gewrichten de uiterste positie gaan aanhouden die ze kunnen bereiken, of als je pech hebt daar net over gaan. Je “traint dus op deze manier alleen een foute houding met een hoog risico op blessures. Dit lijkt me niet wat je wilt, tenzij je er heel veel tijd, pijn en risico voor over hebt om misschien ooit in het Guinness book of records te komen.

 

De echte plank is een prima oefening om stabiliteit te trainen en kan de basis zijn voor veel oefeningen die je later aan je skills gaat toevoegen. Sterker nog zijn er genoeg oefeningen die je onder de knie moet hebben voordat je een goede plank kan uitvoeren. Maar wil je echt trainen zorg dan voor een goede plank en ga niet zoals deze mevrouw voor de aandacht heel lang je tijd verdoen in een positie waar je niet beter van wordt, hooguit slechter.