Wat houdt Functional training in

Functional training of functional movement, een begrip wat op verschillende manieren uit te leggen valt. De grondstelling van functional training is trainen op wat voor jouw functioneel is. Veelal wordt functional training in verband gebracht met trainen met je eigen lichaamsgewicht. Dit hoeft niet zo te zijn. Sterker nog, wanneer je olympisch powerlifter bent is zwaar deadliften voor jou functioneel om te trainen.

 

Bij PT outside ligt de waarheid tussenin. Er wordt getraind met het eigen lichaamsgewicht, maar daarbij wordt de hulp ingeschakeld van veel verschillende materialen om altijd op het juiste niveau te kunnen trainen. Materialen die de oefening uitdagender kunnen maken, maar ook materialen die juist verlichting kunnen brengen. Daarom kan er op elk niveau individuele trainingen gedaan worden. Deze manier van trainen heeft daarnaast als voordeel dat je cognitief bezig bent met bewegen. Dit zorgt voor meer creativiteit in het dagelijks leven en helpt bij het maken van goede beslissingen. Dit kan net het verschil maken in je voeding, tijdens een vergadering op werk of op het sportveld.

 

Terug naar de basis van functional training. Als we kijken naar het dagelijks leven komen een aantal beweegvormen steeds terug. Dit zijn lopen, springen duwen, trekken, gooien en stabiliseren/balanceren. Ook in veel verschillende sporten komen deze bewegingen in meer of mindere mate voor. Door belangrijke bewegingen te analyseren, ontleden en vervolgens met weerstand te verbeteren kan dus een enorm voordeel gehaald worden in heel veel verschillende sporten.

 

Daarnaast spelen natuurlijk zaken als kracht, conditie, coƶrdinatie, stabiliteit en mobiliteit een hele belangrijke rol. Daarom zullen deze onderdelen tijdens de trainingen hand in hand gaan om zo efficiƫnt mogelijk naar het einddoel te werken.

 

Als laatste moeten we het plezier natuurlijk niet onderschatten. Wanneer je geniet van wat je doet kan je je er volledig op focussen. Hierdoor worden de resultaten verstevigd en worden de bewegingen onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Om dit te bereiken combineren we zo veel mogelijk training met spel waarbij we de fysiologie niet uit het oog verliezen.


Kortom je eigen lichaam leren kennen, leren gebruiken en leren trainen en dat allemaal tijdens leuke en uitdagende full-body workouts.