Stiekeme caloriebommen, met een makkelijke oplossing.

We kennen allemaal wel de ongezonde caloriebommen in de winkel. Vaak de producten die wij het lekkerste vinden als ijs en koekjes. Maar niet alleen ongezonde producten kunnen veel calorieën bevatten ook gezonde producten als vette vis en avocado’s bevatten van nature veel calorieën. In de gevallen van gezonde producten bevatten de producten ook voldoende vitamine, mineralen, spoorelementen, vetzuren of vezels. Hierdoor is het zeker van belang deze producten te blijven gebruiken. Als misschien wel derde categorie kunnen we de stiekeme caloriebommen toevoegen. Dit zijn gezonde (of relatief gezonde) producten die ongemerkt veel calorieën bevatten waar prima gezondere alternatieven voor zijn. Feta en witte kaas is een van de beste voorbeelden van stiekeme caloriebommen en gezondere alternatieven. In principe is feta gewoon witte kaas, met het verschil dat feta in potjes met olie en kruiden zit. Deze olie maakt dat in een potje feta al gauw 1500 calorieën zitten. Als we dat vergelijken met een blok witte kaas van 200 gram die “slechts” 500 calorieën bevat is dit natuurlijk een enorm verschil. Qua smaak is het verschil lang niet zo groot. 

Bij blikjes vis zien we hetzelfde verschijnsel. Vis in olie is veel calorierijker dan dezelfde vis in water. Het smaakverschil is hierbij wel groter dan in het geval van witte kaas.

 

De volgende stiekeme caloriebommen vinden we in het schap van de ontbijtgranen. Cruesli bijvoorbeeld, ziet er heel gezond uit met veel noten, vruchten en granen, maar het krokante laagje wordt gecreëerd door het toevoegen van suikers (dit kan ook in de vorm van honing of dadelsiroop). Ook bijvoorbeeld cornflakes wordt krokant gemaakt door veel suiker toe te voegen. Als alternatief kan je denken aan gepofte tarwe, havermout of een muesli en hier verse vruchten of een handje noten aan toevoegen. Wanneer je opzoek bent naar een muesli let dan vooral op toegevoegde suikers (alles wat eindigt op -ose, zoals dextrose of fructose betekent suiker) en op het toevoegen van vetten als kokosvet of verhard palmvet. Daarnaast kan je altijd bij de voedingswaarde de calorieën met elkaar vergelijken.

 

Noten zijn gezond en een variatie aan noten is belangrijk, maar noten bevatten natuurlijk veel calorieën. Toch zit er ook in noten een grote verscheidenheid aan calorieën. Zo bevat 100 gram amandelen zo’n 615 calorieën terwijl macadamianoten per 100 gram 750 calorieën bevatten. Blijf echter wel variëren in je notenkeuze. Elke noot heeft weer andere gezondheidsvoordelen. Grappig genoeg, wanneer je deze notenvariatie in een bakje koopt zit er vaak weer olie aan toegevoegd.

 

Misschien is de laatste niet zo stiekem, namelijk cappuccino of latte macchiato. Deze koffies worden gemaakt met volle melk en bevatten zo enorm veel calorieën. In sommige gevallen wordt er zelfs suiker of siroop aan toegevoegd wat de calorieën nog verder verhoogd. Zo bevat een klein kopje (125 ml) cappuccino ongeveer 62 calorieën. Een latte macchiato is vaak iets groter, 250 ml en bevat zo minimaal 128 calorieën. Reken maar uit hoeveel burpees jij de volgende keer bij het koffiezetapparaat moet maken voordat je een kopje cappuccino mag drinken.

 

Ik praat niet graag over calorieën omdat de focus tegenwoordig vaak zo gefixeerd is op de kwantiteit en niet op de kwaliteit. Toch kan je met dit in je achterhoofd net iets gezondere keuzes maken waar je onder aan de streep gevuld van bent, maar niet in een calorie-overschot komt.