Sport en gezondheid.

Sport en gezondheid lijkt een gouden combinatie en altijd hand in hand te gaan. Lijkt ja, zoals je waarschijnlijk wel een keer hebt gehoord is topsport vaak over de top voor je gezondheid wat kan lijden tot vervelende blessures en een afterdip na je carrière. Maar dat is niet waar ik het vandaag over wil hebben. Wat namelijk wat minder in de picture staat is de gezondheid van de fitboys en fitgirls op Instagram. Zeg nou zelf, wie acht jij gezonder, de droge spierbundel op insta of de gezonde Hollandse girl (of boy) next door?

 

Waarschijnlijk kies je nu voor de droge spierbundel. Maar dit is vrijwel zeker een schijn die bedriegt. De foto’s die je ziet of fitkanalen, tijdschriften en social media zijn een enorme momentopname. Daar gaat weken van voornamelijk zwaar diëten aan vooraf met de laatste week als absurd slotstuk van een afvalperiode. Slotstuk ja, na deze ene fotoshoot, waar de foto’s maandenlang van worden gebruikt, vliegen de kilo’s er in sneltreinvaart weer aan. De eerste paar weken val je namelijk een beetje vet af, daarna worden het spieren, spierglycogeen (de energievoorraad voor je lichaam) en vocht.

 

In die laatste week wordt er namelijk extreem veel gedronken, lees 8-10 liter water per dag, en vrijwel geen koolhydraten gegeten. Je lichaam put zich hierdoor volledig uit en komt in een flushing modus om al dat overtollige water af te voeren. Zoveel water in je lichaam is namelijk hartstikke giftig. Vervolgens wordt er op de laatste dag helemaal niks meer gedronken en juist enorme hoeveelheden koolhydraten gegeten. Je lichaam droogt hierdoor compleet uit. Precies de look waar zo bewonderenswaardig naar gekeken wordt. Om nog verder uit te drogen wordt op die laatste avond vaak nog een glaasje wijn gedronken en dat wordt de ochtend van de fotoshoot nog even dubbel en dik over gedaan met een shotje wodka (of twee). Daarnaast wordt er dan nog een behoorlijke hap suiker en zout gegeten, vaak in de vorm van snoep. En dan zit het erop, dus tijd om alles te eten waar je al die weken al naar verlangt. Klinkt dat gezond?

 

Terug naar de girl (of boy) next door. Misschien zie je haar regelmatig een stukje wandelen, pakt ze de fiets naar werk, ligt de koelkast vol met groente en fruit, kookt ze altijd zelf (niet met de hulp van Maggi of Knorr of al die andere pakjes), traint ze af en toe lekker een half uurtje of uurtje de sport waar ze van houdt en toch zit misschien er hier en daar nog een klein randje “vet’’. Maar omdat ze weet dat ze haar best doen gezond te zijn, haar lichaam kan wat zij ervan vraagt en ze zich niet zo laat leiden door de “perfecte plaatjes” is ze hartstikke gelukkig. Sporten is geen straf, eten is geen straf, leven is geen straf. Hoe gezond klinkt dat?!

 

Persoonlijk zie ik liever dat mensen bewust bezig zijn met hun gezondheid en niet alles op alles zetten voor dat een zogenoemde “perfecte plaatje” en daarbij in alle gekkigheid trappen die er wordt aangeboden om dat plaatje te creëren.

 

Zo zie je maar, niet alles is wat het lijkt! Dus; don’t judge a book by its cover. En veroordeel vooral jezelf ook niet als je misschien een klein ezelsoortje in dat boek hebt.