Opties voor een duurzame leefstijlverandering (1)

Het veranderen van je leefstijl kan erg lastig zijn. Patronen zijn immers ingesleten en vaak wordt er alleen gekeken naar wat niet mag, wat ervoor zorgt dat je daar de hele dag aan denkt en juist zin krijgt. En zeg nou zelf gezond is niet leuk, niet lekker, niet sexy en niet gezellig. Of valt dat allemaal wel mee…

 

Tip 1: Eten

Mijn absolute favoriet deze zomer is volkorenboterhammen met aardbei en een beetje verse basilicum. Misschien zal je een beetje moeten wennen om je aardbeien op een volkorenboterham te leggen, dit is dus het patroon doorbreken, maar eenmaal gewend zal je het zeker waarderen. Verder hoor je vaak dat aardbeien toch het liefst worden gegeten met slagroom of wat extra poedersuiker. Dit zal je waarschijnlijk niet missen door de verse basilicum. Hierdoor doen de aardbeien al lekker zoet aan.

 

Tip 2: Drinken

In plaats van een glaasje wijn op het balkon is dit een prima oplossing. Een glas water (koolzuurhoudend of koolzuurvrij, naar eigen invulling) met een schijfje citroen of limoen, een takje munt en een klein handje rood fruit. Het klinkt als heel veel werk, maar onder aan de streep ben niet veel langer bezig dan het inschenken van je glaasje wijn. Zet een potje munt op het aanrecht of het balkon, als het potje groot genoeg is zal de munt vanzelf uitbreiden (vandaar ook de pot, wanneer je het los in de tuin zet woekert het de hele tuin door) en heb je genoeg voor de hele zomer. Citroen en limoen blijft lang goed op de fruitschaal en wanneer je niet elke twee dagen nieuw rood fruit wilt halen dan is diepvriesfruit een prima oplossing. Heb je gelijk ijsklontjes in je glas.

 

Tip 3: Bewegen

Daag jezelf uit elke dag minimaal een half uurtje te gaan lopen. Dit kan aan één stuk of verdeeld in twee keer een kwartier of drie keer tien minuten. Ook kan je een stappenteller op je telefoon instaleren of een beweegmeter aanschaffen en elke dag je doel op 10.000 stappen instellen. Je zal merken dat je een aantal stappen van nature zet, maar daarnaast elke dag dat stukje extra moet lopen. Dit heeft niet alleen veel gezondheidsvoordelen, maar zal ook de eerste makkelijke stap naar meer bewegen en een betere conditie zijn. Dit lijkt afgezaagd, maar het is soms net dat stukje extra om meer te bewegen in het dagelijks leven. Luister je favoriete muziek, een podcast, geniet van de natuur, nodig een vriend/vriendin uit of maak er een gewoonte van met je partner en ga genieten van je rondjes.

 

Tip 4: Motivatie

Stel jezelf een doel, iets wat je echt graag wil, en maak aan dat doel een beloning vast. Misschien is er een mooie trainingslegging die je al lang graag wilt, of een paar nieuwe schoenen, wil je de kamer een mooi nieuw kleurtje geven of neem je eindelijk die unieke velgen onder je auto. Alles kan, als je het net als het gestelde doel maar heel graag wilt. Als je het doel hebt behaald mag je supertrots zijn op jezelf en als kers op de taart die extra beloning innen. Zoals je misschien al opvalt staat er geen eten tussen de beloningen, eten is nooit een straf en wil je liever niet instellen als beloning tenzij je heel graag een keer bij dat ene restaurant zou willen eten of dat het ene lekkere koude biertje in je koelkast je ultieme beloning is.