Goede voeding

Over goede voeding wordt enorm veel gediscussieerd, wat is gezond en wat is ongezond? Het enige goede antwoord daarop is misschien wel ‘te’ is ongezond en ‘met mate’ is gezond. Over alles valt te discussiëren. Hieronder zijn daarvan een paar voorbeelden.

 

Pure chocolade, de echte chocolade liefhebber hoopt nu natuurlijk dat het hartstikke gezond is en er zitten ook zeker gezondheidsvoordelen aan. Er zitten stoffen in die goed zouden zijn voor hart- en bloedvaten, daar zijn vele onderzoeken naar geweest. Cacao bevat daarnaast vrij veel ijzer en het is natuurlijk een heerlijke cheat als je ervan houdt. De keerzijde van pure chocola is dat het veel verzadigde vetten en daardoor veel calorieën bevat. Wanneer je elke dag een stukje van 10 gram pure chocolade eet betekent dit 60 calorieën extra per dag. Dat klinkt niet heel veel, maar bereken je dit door zou alleen dat stukje chocola kunnen oplopen tot 3 kilo vetopbouw in een jaar.

 

Koffie, en dan natuurlijk wel zwarte koffie, zonder melk, suiker of zoetjes, bevat cafeïne. Cafeïne kan voordelige effecten hebben op de hersenen, je bent alerter en geconcentreerder en daarnaast levert het meer energie wat de prestaties kan verbeteren. Maar cafeïne kan ook voor stress zorgen in je lichaam, dit verstoort de aanmaak van cortisol en melatonine en kan op die manier voor slaapproblemen zorgen en averechts werken.

Naast cafeïne zitten er in koffie nog een paar belangrijke vitamines (B2 en B5) en mineralen (magnesium en kalium) die verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Ook hier weer een keerzijde, koffie bevat ook cafestol, een stof die het LDL-cholesterol verhoogd. Wanneer je filterkoffie drinkt is de hoeveelheid cafestol het laagst, wanneer je koffie uit cups of een cafetière drinkt is dit gehalte stukken hoger. LDL-cholesterol zorgt uiteindelijk voor het dichtslibben van de aderen en kan dus tot verschillende infarcten leiden.

 

Een andere discussiepunt als het gaat om voeding is kaas. Ook kaas bevat veel verzadigde vetzuren die negatief kunnen werken op hart- en bloedvaten. Maar kaas is wel een natuur product. Het bevat veel goed opneembare eiwitten en calcium. Nu zit er een groot verschil in die verzadigde vetten bij kaas. Volvet, 20+, 30+, 48+, het zijn allemaal maatstaven voor het vetgehalte. Hier kan je een beetje mee schipperen in je voeding.

 

Ook over brood en aardappelen wordt van alles gezegd en geschreven. Dikmakers zijn het in ieder geval zeker niet. Brood en aardappelen zijn een stevige bron van koolhydraten en vezels en die zijn allebei heel belangrijk in je voeding (voor een enkeling gelden hier andere regels, denk aan diabetici, mocht je hierover twijfelen contacteer dan een diëtist en ga samen opzoek naar wat voor jou werkt). Tuurlijk mag je brood vervangen door crackers, havermout of granola en aardappelen door rijst, pasta, wraps, maar houd er in beide gevallen rekening mee altijd de volkorenvariant te nemen en te letten op de hoeveelheid toegevoegde suikers. Je weet zeker dat een product volkoren als er meer dan 6 gram vezels per 100 gram product in zit.

 

Dan nog even een open deur intrappen als het over goede voeding gaat. Groente en fruit is altijd goed. Heb je trek kies gerust iets lekkers van de fruitschaal of uit de groente la. Ook nootjes zijn prima voor je, maar ook hier geldt dat een klein handje al veel calorieën bevat, kijk daar dus mee uit.

 

Vaak weten we ook wel wat gezond eten is. Als je moet kiezen tussen een kiwi en een kroket halen we allemaal wel de kiwi eruit als gezond toch. Wanneer het over vervangers gaat lijken we er al veel meer moeite mee te hebben. Een maaltijd shake wordt aangeboden als perfecte vervanger, maar hoe kan iets chemisch in elkaar gefabriceerd gezonder zijn dan natuurlijke producten die met zorg bij elkaar in een echte maaltijd zijn gestopt? Een goede regel is dan misschien ook wel: logisch nadenken is gezond en klakkeloos aannemen een stuk minder.