Doelen stellen

Wat wil je nou echt? Dat is misschien wel de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Wanneer het gaat over trainen zie je vaak 2 doelen langskomen. Mannen willen zo groot mogelijk worden, zo veel mogelijk spiermassa opbouwen en vrouwen willen afvallen, dat laatste kleine rolletje wat niemand opvalt of toch die 20 kilo voor de zomer. Tenminste dat is het antwoord wat je vaak om je heen hoort. Is het gemeengoed, is het erbij willen horen, is het aan standaarden willen voldoen… Maar is het echt wat je wilt, waar je je voor kan motiveren en is het echt een doel te noemen?

 

Voor sommige zal het antwoord hierop ja zijn, maar voel je niet vreemd als het antwoord eigenlijk heel ergens ander ligt. Kijk bij topsporters, stuk voor stuk een goed lichaam en vooral stuk voor stuk topfit, maar altijd met het doel zo snel mogelijk bij de finish te komen, wedstrijden te winnen, zichzelf technisch te verbeteren en daar te komen waar ze altijd al van gedroomd hebben. Heb jij een doel waar je je echt voor in wil zetten dan komen die randzaken die gemeengoed lijken te zijn vanzelf.

 

Is het niet veel belangrijker gezond te zijn, jezelf fit voelen en daardoor het ravotten met de kinderen/kleinkinderen vol te kunnen houden? Eindelijk eens die loopwedstrijd te doen waar je al zo lang naar uitkijkt, die toertocht te fietsen in fantastische natuur, die obstacle run te volbrengen waar je zo trots op zou zijn? Zou jij niet een niveau hoger willen voetballen, of basketballen, of hockeyen, of turnen, of welke sport je ook beoefent? Zou jij niet eindelijk eens plezier willen maken in sporten, tijd voor jezelf nemen en heerlijk van de buitenlucht genieten?

 

Ik daag je bij deze uit. Ga eens na bij jezelf, wat is nou echt jouw doel? Neem daar even 5 minuutjes voor of misschien een uurtje. Wat heb jij nog nodig om dat doel te bereiken. Misschien kom je er zelf niet helemaal uit, je kan altijd een keer met iemand sparren en wie weet hoor je wel andere gave doelen die jij eigenlijk stiekem ook wel eens wil bereiken. Dan de laatste belangrijke tip: Niks is onmogelijk tenzij je zelf denkt dat het niet voor jou is weggelegd. Wanneer het koppie niet wil zal het lichaam niet ineens doen wat je niet verwacht. Dus alles kan! Je moet er alleen in geloven en voor willen werken.