Wanneer dit je cravings zijn, heb je al een paar afslagen gemist.

Heb jij zin in frisdrank, chocola, snoep en nog meer zoetigheid? Dan heb je waarschijnlijk al een aantal afslagen gemist. Je lichaam schreeuwt namelijk pas echt om suiker wanneer je suikerspiegel enorm laag is. Dit kan (bij gezonde mensen) zijn doordat je lang gesport hebt, lang niks gegeten/heel weinig of eerder al veel snelle suikers hebt gegeten.

Veel diëten, en zeker in deze tijd de nog voor de zomer in je bikini/zwembroek diëten, zijn gebaseerd op het punt van lang niks of te weinig eten. Honger lijden lijkt erbij te horen als je fitgirl of fitboy wilt zijn. En hoewel het niet goed voor je lichaam en je gezondheid is om altijd maar te eten, je lichaam heeft nou eenmaal ook tijd en energie nodig om andere processen goed uit te voeren, is het zeker ook niet verstandig om steeds maar honger te lijden.

Er is echt niemand die de strijd tegen honger of een lage suikerspiegel met zijn of haar lichaam wint. Eten is tenslotte een eerste levensbehoefte, daar kan echt geen bikini/zwembroek motivatie tegenop. Misschien een paar dagen, misschien een paar weken. Maar geloof me, de craving gaat de strijd winnen en dat is ook echt niet jouw schuld wanneer je aan zo’n dieet begonnen bent.

Zoals de titel al aangeeft, voor je op dit punt bent heb je al een aantal afslagen gemist. De eerste afslag is een gebalanceerd eetpatroon met voldoende echte producten als groente, fruit, granen, vlees/vleesvervangers, zuivel, water, noten, zaden en pitten. Zo krijg je alle essentiële voedingstoffen binnen als koolhydraten, vetten, eiwitten, maar ook vezels, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je suikerspiegel niet zo jojoot en je dus niet direct in een suikercraving terecht komt.

Afslag twee (en misschien wel drie en vier ook) is zorgen dat je op tijd eet. Waarschijnlijk heb je al genoeg mogelijkheden gehad om gezonde voeding zoals hierboven beschreven te eten, maar schrijft iets of iemand je voor of is het je eigen overtuiging die zegt dat dat nog niet mag en dus wacht je met eten tot het moment dat de buitenwereld je voorschrijft in plaats van het moment dat je lichaam het zelf aangeeft. Je kan best af en toe een beetje trek krijgen. Ga dan ook vooral na of je al genoeg water gedronken hebt. Maar zorg dat je eet voordat je honger hebt. Wanneer je lichaam fysiek honger krijgt is er bijna geen stoppen aan een eetbui. Voordat het seintje van een voldaan gevoel dan de hersenen bereikt heb je al zoveel.

Leer dus echt naar je lichaam luisteren. We konden het allemaal als baby’s al. Wanneer we trek hadden hoefden we alleen maar even herrie te maken en wanneer we voldaan waren konden papa en mama hoog of laag springen die laatste slokken gingen echt niet meer uit dat flesje. Maar hoe groter we werden hoe meer er van buitenaf bepaald werd wat en wanneer en hoeveel je at. Zo zijn we steeds verder verwijdert geraakt van onze eigen behoefte en in de zoektocht daarnaar zijn er inmiddels veel beren op de weg die allemaal precies beweren te hebben wat jij zoekt.

Stop met zoeken naar het juiste dieet, en start met luisteren naar je lichaam, het goed voeden en er goed voor zorgen. Je lichaam zal je dankbaar zijn en je er veel voor teruggeven.