Waarom minimaal 10.000 stappen zetten per dag goed voor je is.

Je hebt het vast al vaker gehoord, 10.000 stappen op een dag zetten is goed voor je. Overal zie je de stappentellers en de app-challenges om je oren vliegen om dit maar te halen. Maar waarom eigenlijk?

 

De aanstichter van deze trend is de Japanse arts Yoshiro Hatano. Hij onderzocht het gemiddelde beweegpatroon van mensen en kwam tot de conclusie dat de gemiddelde werkende mens 6000 stappen per dag zet. De overige 4000 stappen moeten dus uit training komen. Dat klinkt misschien veel, maar 4000 stappen staat gelijk aan een half uur stevig wandelen. Een richtlijn die je vast ook al vaker hebt gehoord. Dit is onder andere de gezondheidsnorm van het voedingscentrum en de gezondheidsraad.

 

Waarom heeft dokter Hatano het dan toch steeds over die stappen en houdt hij niet de gezondheidsnorm van een half uur per dag bewegen aan. Heel simpel, kijk eens kritisch naar je eigen workout. Wanneer je in de sportschool komt is het grootste deel van de oefeningen zittend of zelfs liggend. De meeste mensen zijn er steengoed in geworden om een workout in elkaar te zetten van fietsen, cruches, bench press, lat pull down, seal row, superman, preacher curl en leg press. Het lijkt alsof je een uur druk bezig bent geweest, maar onder aan de streep heb vooral lekker gezeten of gelegen en hooguit één spier steeds maximaal 3 minuten gebruikt. Dat heeft ook zo zijn voordelen, het voorkomen van osteoporose en verminderen van botbreuken bijvoorbeeld, maar haalt het niet van de voordelen van je hele lichaam in beweging zetten. Deze gymsessies passen trouwens prima in de gezondheidsnorm van minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen (naast het half uur extra bewegen dus).

 

Deze extra beweging waar Yoshiro het over heeft verminderd de kans op hart- en vaatziektes, diabetes en depressieve symptomen. Ook zijn deze extra stappen, of eigenlijk dit extra wandelen, perfect om het vastroesten achter je bureau te voorkomen en zo veel kwalen die hieraan gerelateerd kunnen worden. Denk hierbij aan hoofdpijn of nekklachten van een voorovergebogen werkhouding of spanning/stress in de schouders. Of denk aan lage rugklachten door de constante druk die zitten levert op je wervelkolom. Daarnaast heeft de versnelde bloedsomloop positieve gevolgen voor het vernieuwen van de spiereiwitten om zwakte zo in de spieren tegen te gaan. Dit is volgens het principe dat hoe meer eiwit er door de haarvaatjes in de spieren stroomt, hoe makkelijker en dus meer de spier die eiwitten opneemt en “oude spiereiwitten” afgeeft.

 

Al met al genoeg redenen dus om je gezonde beweegpatroon door te blijven zetten en de challenges aan te blijven gaan. Laatste tip: de lunchpauzes zijn een prima moment om dat half uur wandelen in te plannen of als je collega’s inmiddels ook overtuigd zijn van de gezondheidsvoordelen van meneer Hatano kan je zelfs lopende vergaderingen inplannen. Word je ook nog eens een stuk creatiever van, weg (gezondheids)problemen dus. Te veel stappen zetten is in ieder geval bijna onmogelijk.