Sporten en (toch niet) afvallen

De focus van veel beginnende sporters ligt tegenwoordig op afvallen. Er moeten nog wat kilootjes af voor de zomer/na de feestdagen/gewoon omdat de weegschaal dat zegt, of de buurvrouw, of de men’s/woman’s health. En dus rennen we massaal naar de sportschool, bestellen we een Tell sell buikspierapparaat of zoeken een personal trainer. Gelijk met volle vaart erin want dan zouden de kilo’s er toch wel afvliegen?!

 

Van sporten, en zeker op de hierboven beschreven manier, val je waarschijnlijk niet af. De beste en meest duurzame manier van afvallen is met goede voeding. Goede voeding ja, dus niet weinig eten, shakes drinken of koolhydraten weren, maar daar zal ik later nog een andere blog aan wijten. Van sporten wordt je wel strakker, gezonder en gelukkiger. Dus het is altijd een goed idee om te gaan sporten (zeker naast die goede voeding).

 

Maar dan terug naar de stelling, waarom val je waarschijnlijk niet af van sporten. Één van de redenen is dat mensen, zeker mensen die heel graag willen afvallen en daardoor vaak op de weegschaal staan, enorm veel druk op zichzelf leggen om af te vallen. Als we alleen naar de lichamelijke reactie op deze stress kijken kan dit twee uitwerkingen hebben, of je valt snel af door de stress omdat je lichaam veel energie gaat gebruiken, of je gaat juist vet opslaan omdat je lichaam door deze stress in een overlevingsmodus komt en dus vast reserves gaat aanmaken. Nu raad je al dat de meeste mensen die over de kilo’s inzitten in de tweede groep mensen valt. Naast deze lichamelijke reactie is er ook een sterke mentale reactie. Wanneer je voor je gevoel niet genoeg beweegt krijg je een schuldgevoel en ook wanneer je voor je gevoel niet gezond eet is dit het geval, maar omdat je jezelf voeding verbied speelt deze voeding constant door je hoofd. Geen toeval dus dat je steeds maar weer zin hebt in pizza of kroketten. Je moet heel veel doorzettingsvermogen en wilskracht hebben om op deze manier je doelen te halen.

 

De tweede reden kan je makkelijk bij jezelf, of ook leuk, bij je directe omgeving nagaan. Wanneer je een uurtje hard gesport hebt is de neiging heel groot om vervolgens lekker een avondje op de bank te hangen. Je hebt het verdiend toch?! Dit zorgt ervoor dat je lichaam de verbruikte calorieën vervolgens een beetje kan gaan sparen. En dan de volgende dag, de spierpijn kickt in, neem je de trap of toch liever de lift? Ook die spierpijn zorgt er in veel gevallen voor dat je de volgende dag minder actief bent en dus minder verbrand. Wanneer ik naar mezelf kijk heb ik wel vaak extreem veel honger de dag na een zware of lange trainingsdag. Oppassen geblazen dus, tuurlijk moet je na zo’n dag goed voor je lichaam zorgen en dus voldoende eten, maar wanneer je maar sporadisch traint en vervolgens op de dagen erna dus meer eet zal je eerder aankomen dan afvallen van trainen. En nee dat heeft vaak weinig te maken met het veelgehoorde statement ‘spieren zijn zwaarder dan vet’. Dit zou hooguit na een paar maanden het geval kunnen zijn. Vet verbrand namelijk sneller dan dat spieren opbouwen.

 

Om te voorkomen dat je lichaam in een stress komt of dat je calorieën gaat sparen kan je sporten het best rustig opbouwen. Wandelen is al een hele goede basis en van daaruit kan je opbouwen met wat je maar wilt.

 

Ben je benieuwd hoe die opbouw bij PT Outside in zijn werk gaat check http://ptoutside.nl/pakketten/index. Wie weet help ik jou dan binnenkort wel bij die eerste stapjes.