Opzoek naar het wondermiddel

Afvallen, strakker worden, sterker worden, een betere conditie krijgen en het liefst allemaal zo snel en zo makkelijk mogelijk. Dit is voor veel bedrijven het walhalla. Mensen betalen graag en veel geld als er gouden bergen worden beloofd, maar als er een wondermiddeltje was waardoor je binnen 10 weken 20 kilo kwijt zou raken of een pilletje waardoor je direct een goede conditie had dan zouden artsen dat toch zeker wel voorschrijven. Dan zou de gezondheidszorg direct stukken goedkoper kunnen en het ziekteverzuim drastisch afnemen. Maar hoewel bepaalde bedrijven blijven beweren dat je van hun shakes echt afvalt, dat ze het ultieme apparaat hebben gevonden waar je met 10 minuten per dag hartstikke strak van wordt of dat je topfit wordt met 20 minuten bewegen per week, zal je alleen duurzame resultaten kunnen behalen als je je leefstijl definitief veranderd. Daarover in een volgende blog meer, eerst ga ik dieper in op deze beloftes en waarom het zo makkelijk is om het te geloven.

 

Te beginnen met de shakes. Er zijn inmiddels honderden bedrijven op de markt die met sapkuurtjes en maaltijdshakes beweren de koe met de gouden hoorns te hebben. Waarschijnlijk ken je wel een paar merken en misschien ook wel iemand die daar mee is afgevallen. Het nare van deze marketing is namelijk dat inderdaad vrijwel iedereen die zich waagt aan een kuur of maaltijden inwisselen voor een shake ook daadwerkelijk kilo’s afvallen. Dit zijn echter vaak kilo’s in de vorm van water, spierglycogeen (energievoorraad in de spier) en darminhoud. Wanneer je dit langer volhoudt zal je ook merken dat je spiereiwitten verliest. Ook dit zie je weer terug op de weegschaal. Onderaan de streep zal je van de 10 of 20 kilo die je afvalt ongeveer 10-20% vet zijn kwijtgeraakt. Dit alles bij elkaar betekent dat wanneer je terug naar je eigen patroon gaat je sowieso die 80% gewicht weer aankomt en daarnaast is je lichaam in een soort spaarstand gekomen waardoor je waarschijnlijk ook nog wel een paar kilo extra vetreserves aankomt. Het welbekende jojo-effect dus. Zo kan je een tijdje bezig blijven.

 

Dan het ultieme apparaat. Een oud-collega zei altijd het enige wat waar is van die reclames is dat je het kan opklappen en onder je bed schuiven. Je wordt niet strakker van 10 minuten op een trilplaat, je krijgt geen sixpack van gekke draaibewegingen op een soort stoel en je valt niet af stairclimber voor de televisie. Zoals in een eerder artikel, wanneer je af wilt vallen zal je op je voeding moeten letten. Wil je strakker worden dan zal je regelmatig moeten sporten en bewegen.

 

Ditzelfde geldt voor het laatste voorbeeld, de slogan fit in 20 minuten. Briljante marketing, want wie wil dat nou niet?! Maar hoe je het ook went of keert is 20 minuten bewegen per week nooit genoeg. Niet voor de gezondheidsnorm en dus helemaal niet om fit te worden. Sterker nog voor de meest gangbare doelen is 2 of 3 keer per week een uur sporten niet genoeg. Vaak is de dagelijkse beweging vele malen belangrijker om je doel te behalen. Elke dag minstens 30 minuten bewegen dus en dat naast die 2 uur training in de week. Uitzondering op deze regel is natuurlijk als je topsporter bent of gewoon echt veel beter wilt worden in je forehand bij tennis, je sleeppush bij hockey, je een penaltykiller wilt worden, flikflaks maken over de vloer of een snoeiharde rechtse directe wil. Voor die doelen geldt dat ze vooral gemaakt worden in die uren waar je daar helemaal voor gaat.