De kracht van kleine veranderingen

 Je lichaam is van nature opzoek naar een homeostase, dit betekent dat alle systemen zoveel mogelijk gelijk blijven, je “0-punt” eigenlijk. Wanneer je een verandering wilt aanbrengen zal je deze homestase moeten gaan verstoren. Als dit vaak gebeurt dan zal je lichaam als het ware een nieuw “0-punt” aannemen. Dit werkt voor ieder doel. Of je nou leniger wil worden, wil afvallen of aankomen, een betere coördinatie wil krijgen, meer uithoudingsvermogen of krachtiger en sneller wil worden.

 

Sterker nog dit principe kan ook andersom werken. Een voorbeeld: als kind ren je de hele dag rond en kan je geen moment op je billen blijven zitten. Naar mate we ouder worden leren we op school en thuis vooral te blijven zitten en krijgen de meeste mensen in Nederland een kantoorbaan. Zitten dus, de hele dag, of tenminste een groot deel. Nu kan je je misschien voorstellen dat er in de zittende positie spieren korter zijn dan wanneer je staat (met name de M. iliopsoas aan de voorkant van je heup/been). Een verkorte spier kost energie. Probeer maar eens een tijdje je elleboog gebogen naast je zij te houden, dit ga je zeker voelen in je armen. Dus ook deze iliopsoas moet in het begin van je “zitcarriere” veel energie leveren in die positie en zoals al gezegd streeft je lichaam naar een bepaald 0-punt. De makkelijkste oplossing is dus de spier een beetje inkorten en dat doet je lichaam dan ook. Dit is geen ramp, tenminste je kan het prima weer terug trainen, maar een verkorte iliopsoas kan wel zorgen voor een voorover kanteling van je bekken en daardoor rugklachten veroorzaken.

 

Terug naar de titel, de kracht van kleine veranderingen. Wanneer je een verandering aanbrengt in je trainingsschema, leefstijl of voedingspatroon zal je lichaam hierop reageren door het 0-punt een beetje te veranderen. Dit merk je doordat je sterker wordt, leniger, lichter of zwaarder (afhankelijk van wat doet natuurlijk). Wanneer dat 0-punt is aangepast zal je lichaam weer in een homestase zijn en merk je eigenlijk geen verder ontwikkelingen richting je doel. Dit punt ligt ongeveer na een week of 4 tot 6. Na deze periode is het dus van belang om een nieuwe prikkel toe te dienen. Heb je als eerste prikkel gelijk al je kaarten op tafel gelegd wordt het heel moeilijk om daarna dus nog meer prikkels toe te dienen. Lange halen snel thuis zeiden ze vroeger altijd, maar misschien kan je beter lekker rustig van het uitzicht onderweg genieten en altijd nog een volgende prikkel achter de hand houden tot je doel bereikt hebt.

 

Naast dat je uiteindelijk veel makkelijker bij je doel komt door steeds een kleine stap te nemen heeft het nog een voordeel om niet gelijk drastisch te veranderen. Diëten is hier een goed voorbeeld van, maar ook ineens zware krachttraining doen of uit het niks een wedstrijd meespelen. Wanneer je zo’n prikkel toedient, hoe groot of klein ook, komt je lichaam dus buiten de gewenste homeostase. Dit levert stress op, logischerwijs bij een kleine prikkel minder stress dan bij een grote prikkel. Deze stress is voor je lichaam hetzelfde als stress die misschien ervaart van je werk of van een emotionele gebeurtenis. Je lichaam maakt hierop cortisol aan. Geen probleem, een beetje cortisol is hartstikke gezond, het zorgt voor je slaap- en waakritme en geeft je energie, maar wanneer je lichaam veel cortisol produceert kan hier een resistentie voor optreden. Dit levert een verstoort slaap- en waakritme op, zorgt voor oververmoeidheid, overtraindheid of overbelasting en kan resulteren in een burn-out. Wanneer je goed leert luisteren naar je lichaam hoeft dit helemaal niet zover te komen, wees maar niet bang.

 

Met kleine stapjes kom je dus uiteindelijk het beste bij je doel en daarnaast is het ook het beste vol te houden. Tuurlijk mag je jezelf wel eens challengen, één keer ver uit je comfortzone kan geen kwaad en kan je misschien zelfs op het goede spoor zetten, maar onderschat nooit de kracht van kleine veranderingen. Ben je benieuwd naar tips om kleine veranderingen aan te brengen check dan de blogs ‘opties voor een duurzame leefstijlverandering’.