Bewegen is geen rocketscience, maar pijntjes bij bewegen is niet normaal

Bewegen is geen rocketscience. Koop een hond of een fitbit (is natuurlijk beide niet nodig) en ga lekker wandelen, pak de fiets als je op bezoek gaat bij familie en vrienden, neem wat vaker de trap in plaats van de lift, parkeer je auto een straat verder, doe een dansje op je favoriete plaat, etc. We kennen inmiddels allemaal wel de tips om meer te bewegen. Wat zijn dan nog de excuses om het niet te doen?

 

Een van de meest gehoorde en “terechte” excuses (gewoon te lui is geen excuus) is misschien wel wat lichamelijke klachten. Misschien herken je het wel, dat je het liefst lekker even gaat liggen als je last krijgt van je nek, je rug of je knieën. Begrijpelijk, maar daar wordt het onder aan de streep niet beter van. Misschien heb je het zelf niet door, maar de meeste van deze klachten worden veroorzaakt door een verkeerde houding, in het dagelijks leven of tijdens training, en dus is er iets aan te doen. Je moet er alleen wel even aan werken. Een paar voorbeelden:

 

Veel mensen, in dit geval vooral vrouwen, klagen over lage rugpijn. Deze mensen hebben vrijwel allemaal een vergrote holling in de onderrug. Dit zorgt voor extra druk op de tussenwervelschijven en zo voor die zeurende druk in je rug. Wanneer je hier last van hebt is het vaak gehoorde excuus dat je nou eenmaal een holle rug hebt, zit in de familie. Dit hoeft niet het excuus te zijn. De oplossing kan liggen in het kantelen van je bekken en daarbij het verstevigen en versoepelen van de juiste spieren. Door deze oefeningen regelmatig te doen zal ook de coördinatie verbeteren, zal je makkelijker in een goede houding kunnen staan en zal je sneller merken wanneer je in een holle positie komt. Het zal een wereld van verschil uitmaken.

 

Last van je nek kan te maken hebben met zithouding, maar tegelijk ook met het verkeerd uitvoeren van verschillende trainingen. Te beginnen met de zithouding. Veel naar een beeldscherm staren zorgt ervoor dat je langzaam steeds verder naar voren “zakt” met je hoofd. Dit kan veel spanning op je nek en bovenrug opleveren. Algemeen wordt aangenomen dat wanneer je je bovenrug vervolgens traint, je hoofd weer meer naar achter komt en de klachten dus vanzelf weggaan. Dat klopt in zekere zin, maar dat valt of staat natuurlijk wel bij een goede techniek. En juist daar schort het nog wel eens aan. Er wordt in de oefeningen veel gecompenseerd met de schouders en schouderbladen en daardoor valt het vaak niet op dat er foutjes in de techniek kruipen. Door je schouderbladen te stabiliseren en je schouders te mobiliseren kan je veel winst boeken, zowel in je training als in je dagelijkse houding.

 

Wanneer je merkt dat je hier last van hebt en het wil gaan trainen kan je natuurlijk YouTube erbij pakken en heb honderden oefeningen die je klachten zouden moeten verhelpen. Maar dan hou je altijd het risico op compensatie van sterkere spieren of toch het uitvoeren in de verkeerde houding. Wil je zeker zijn van je zaak investeer dan iets meer dan alleen tijd in een goede personal trainer. En toevallig ben je hier op het goede adres.